Sådan optimerer du din nattesøvn

Nattesøvnen er utrolig vigtig for vores velbefindende. Det er under nattesøvnen, at både kroppen og hjernen restituerer oven på en lang og begivenhedsrig dag. Hvis nattesøvnen ikke er af god kvalitet eller lang nok, vil du uden tvivl kunne mærke det. Det vil for mange danskere medføre koncentrationsbesvær, irritation, træthed, svækkelse af immunforsvaret med mere. Søvnen er altså med andre ord utrolig vigtig for, at du kan være den bedste udgave af dig selv.

Alligevel er det dog helt normalt at opleve problemer med søvnen. For nogen mennesker kommer søvnbesværet i perioder, mens det for andre optræder mere tilfældigt. Søvnbesvær kan være meget frustrerende, men der er heldigvis flere ting, som du selv kan gøre for at optimere din nattesøvn. Dette kan du læse mere om i de følgende to afsnit.

Investér i noget ordentlig sengeudstyr

Det kan være en god idé at starte med at kontrollere dit sengeudstyr. Hvordan ligger du i din seng? Er din pude i en tilpas tykkelse, har din dyne den rigtige størrelse, og har madrassen den rigtige hårdhed? Der er som sådan ikke nogen gylden regel for ordentligt sengeudstyr – det handler mest af alt bare om, hvorvidt du føler dig tilpas i sengen. Det kan eventuelt være en god idé at investere i en sommerdyne samt en vinterdyne. Hvis du enten ligger og fryser eller sveder, kan det nemlig gå udover din søvnkvalitet. Du kan købe forskelligt sengeudstyr på nettet. Klik her hvis du vil læse mere om dette.

Få nogle gode aftenrutiner

Udover kvaliteten af dit sengeudstyr, er der også nogle adfærdsmæssige parametre, som du kan skrue på. Her kan du først og fremmest skabe nogle gode aftenrutiner, som er med til at forberede kroppen på at gå i seng. Det vigtigste tiltag er nok, at undgå for meget skærmtid op til dit sovetidspunkt. Skærme som eksempelvis mobiltelefon, computer og tv udskiller nemlig en type lys, som virker opkvikkende for øjnene. Derfor er det værste, du kan gøre at scrolle gennem Facebook, imens du ligger i din seng. Fald derfor gerne i søvn til en god bog, lydbog eller podcast i stedet. Derudover bør du ikke spise et stort måltid lige inden sengetid, og du bør heller ikke indtage koffein. Det kan være en god idé at give soveværelset en udluftning inden sengetid, så der er ren og frisk luft i lokalet, til når du skal i seng.