Vælg ikke det første boliglån, du ser

Mange kommer aldrig til at eje egen bolig, medmindre de er villige til at optage gæld. Selvfølgelig er der folk, der over et arbejdsliv formår at skrabe nok penge sammen til at købe fast ejendom kontant, de så kan nyde alderdommen i, men de fleste har ikke den slags tålmodighed. Overvejer du at låne penge til en bolig, er der nogle ting, du skal være obs på for ikke at ende med ågerrenter.

Sammenlign på ÅOP

Lad os starte med at snakke om ÅOP. Det står for årlige omkostninger i procent, og det er et godt tal at have for øje, når du skal sammenligne lån på, hvor dyre de er. ÅOP inkluderer både gebyrer og debitorrenter, så du får et mere præcist billede af, hvor dyrt et lån bliver, end hvis du bare kigger på låns renter eller omkostninger forbundet med at stifte dem. Og hvad kan du ellers have for øje?

Lånets løbetid

Mange bliver så fortryllet, så snart de ser en tekst a la ”lån penge til hus”, at de slet ikke tænker over lånets løbetid, og hvad den betyder for lånets samlede pris. Jo længere løbetiden er, jo mindre skal du betale om måneden for at betale af på lånet – men samlet set så vil et lån med lang løbetid være dyrere end et lån med kort løbetid. Du bør vide, hvordan du betaler lån af på så kort tid som muligt.

Overvej alternativerne

Du skal aldrig låne mere, end du ved, du kan betale tilbage. Selvfølgelig er det svært at vide, hvad fremtiden bringer, men tjener du ikke nok penge nu til at betale den månedlige ydelse, så skal du overhovedet ikke overveje lån. Se på dine alternativer, fx at købe fast ejendom sammen med andre – det kan være en partner, familie eller venner. Lån med omtanke – ellers kan det gå frygteligt galt.