Når det er tid til at få jord under neglene

Det kan være behageligt og afslappende at have en have, hvor man selv bestemmer, hvad der skal ske. Men det kræver også lidt arbejde for at holde den i orden. En af de ting, du skal have styr på, er din havejord. Det er her, dine planter gror, og derfor er det vigtigt, at jorden er i orden. Her får du nogle tips til, hvordan du kan holde jorden i din have i orden.

Tjek din jordtype

Det første du skal gøre, når du vil have styr på din havejord, er at tjekke, hvilken jordtype du har. Er det sandjord, lerjord eller noget helt tredje? Det er vigtigt at vide, da det påvirker, hvordan du skal pleje jorden. Du kan tjekke din jordtype ved at lave en jordprøve. Du kan enten gøre selv eller få en havemand til at gøre det for dig. Du skal også bruge en grave skovl. Se et bredt sortiment af graveskovle her.

Gød jorden

Når du har tjekket, hvilken jordtype du har, så er det tid til at gøde jorden. Det er vigtigt, at jorden er gødet, da det sikrer, at planterne kan få de næringsstoffer, de har brug for. Der findes mange forskellige typer gødning. Du kan enten vælge en gødning, der passer til din jordtype eller vælge en universalgødning, der kan bruges til alle jordtyper.

Læg kompost i jorden

En anden måde at gøre jorden sund og næringsrig på er at lægge kompost i jorden. Det er nemt at lave sin egen kompost, og det er en bæredygtig måde at gøde jorden på. Komposten kan du lægge direkte i jorden eller bruge den som topdressing. Topdressing er især godt, hvis du har en have med græsplæne. Der findes mange forskellige midler, der kan gøre jorden sund. Det kan f.eks. være kalk, gødning eller kompost. Du kan også bruge forskellige midler til at bekæmpe skadedyr i jorden.