Investér i din have nu

Selvom det bliver dunkelt og mørkt udenfor, så betyder det ikke at tiden i haven er ovre. Find sweateren frem, og følg disse 4 steps, så sikrer du dig en næringsrig og luftig jord, som dine grøntsager vil elske!

Kigger man på vejrudsigten for tiden, er det ikke ligefrem fordi man kommer i havehumør. Men det kan være en kæmpe fordel at lægge nogle timer i haven inden vinteren for alvor banker på døren. Efter en tør og uforudsigelig sommer har dine bede specielt brug for lidt ekstra omsorg!
Vi har samlet 4 tips, der giver din have nyt liv over vinteren, så du kan gå foråret i møde med grønne fingre.

Lug ud og dæk dem til

Har du bede der står bare efter sidste høst, så kan det være en fordel at give dem en god lugning. Selvom det ikke er det sjoveste arbejde, så er det en investering til foråret. Hvis du er omhyggelig og får fjernet al det ukrudt du kan se, så kan du nedsætte behovet for at fjerne ukrudt til foråret med op til 80%!
Men vi ved alle sammen at ukrudt jo bare kommer igen, det er jo trods alt ukrudt. Det er her hvor timingen spiller en rolle. Vælger du at fjerne ukrudt nu, og så dække bedet til med ukrudtsduge over vinteren, så dræber du stille og roligt det ukrudt der vokser under jorden. Uden lys og varme er det kun meget få ukrudtsfrø der overlever, så du kan plante og nyde haven i fred til foråret.

Tilføj næring

Det er altid en god idé at tilføje næring til dine bede, hvis du ikke ser den store vækst, eller oplever andre problemer. Sørg dog altid for at bruge organiske former for gødning/næringstilførsel. På den måde bibeholder du den fede følelse af at dine planter ikke har set nogle kemikalier i hele deres levetid. En virkelig effektiv metode er at hente hestemøg eller andet organisk gødning fra gårde i nærheden. De står ofte med hænderne fulde, og vil nærmest give det væk!
Er hestemøg ikke noget for dig, så er der mange andre muligheder. Madrester blandet med iturevet pap, eller nedfaldne, tørre blade kan give dine bede et løft. Fejer du blade sammen fra indkørsler i nærheden, slår du to fluer med ét smæk! Bruger du madrester og pap, så sørg for at grave det et stykke ned i jorden, så det kan begynde forrådnelsesprocessen hurtigere.
Er din jord særlig tung og lerfyldig, så kan et lag blade på 15-20 centimeter give din jord nyt liv. Regnormene der lever i leret, vil søge mod bladene og nedbryde dem til orme kompost. I processen trækker de komposten ned i leret, og giver derved luft i det tunge lag, så din jord kan blive rig og luftig igen. Du kan fremskynde processen ved at lægge ukrudtsdug over. Sørg for at fastgøre den eller lægge noget tung ovenpå, så dugen ikke blæser væk i vintervinden.

Top jorden op

Du har måske lagt mærke til at du har mistet et par centimeter jord hver gang du begynder at plante i foråret. Det kan være jord der er rystet ned i græsplænen eller skyllet af rodfrugter, når de er blevet taget op af jorden. Det kan også skyldes forrådnelsen af resterende rødder fra planter i jorden, der resulterer i at bede synker en anelse, når det regner og bliver mere kompakt. Ikke nok med at du får fyldt bedet op, så dine grøntsager har mere jord at brede sig i, så tilfører du også nye næringsstoffer til jorden. Så kan frøene eller de forkultiverede planter nyde en frodig start på deres liv over foråret.

Etablér nye bede

Hvis du har gået med tankerne om at udvide din have en smule, så er det nu du skal bygge nye bede. Sørg for at lægge ukrudtsdug over græsset nedenunder, eller fjern det øverste lag med en spade. Afhængig af størrelsen af dit bed, så kan det gøres så dyrt eller så billigt som muligt. Du kan købe jernkasser med hjul på, hvis du vil have et stilrent look i din gårdhave. Alternativt kan alt fra gamle stammer, pallerammer, mursten, fliser, osv. bruges til bedkanter, kun fantasien sætter grænser. Vil du have et bed der kan klare sig i 5-10 år, så er et klassisk bed af trykimprægneret træ vejen frem. Hvis du ikke har lyst til at bruge trykimprægneret træ i frygt for dine grøntsager, så kan ubehandlet træ med olie også klare sig godt. Det sænker forrådnelsen af træet, så du kan nyde din bede år efter år.
Har du svært ved at finde midlerne til dine havedrømme, så kan du låne penge til netop det projekt du har i tankerne. Udover at det er godt for dit mentale helbred, så er køkkenhaven en god investering, da du kan spare mange penge på friske grøntsager i fremtiden, når du har fået grønne fingre.