Guide: 5 tips til en praktisk indretning af køkkenet

Køkkenet er en stor del af de fleste menneskers bolig og indgår i mange af hverdagens rutiner. Derfor er det vigtigt, at køkkenet er indrettet, så det er let at gå til, når du skal benytte det i løbet af dagen. Hvis det ikke er indrettet i praktiske løsninger og med det indhold, du har behov for, vil det besværliggøre dine faste rutiner, og dermed også din hverdag.

 

Læs videre her, og få fem tips til en indretning af køkkenet i praktiske løsninger.

 

1. Opbevaring

 

Køkkenet er et rum med meget udstyr. Det er typisk store maskiner, såsom kaffe- og æltemaskiner, der indgår i køkkenet og optager meget plads. Det er derfor vigtigt, at du kan opbevare dit udstyr i køkkenet, så det ikke roder, og i et system, hvor du kan finde tingene. Et godt råd er, at det, du bruger hver dag skal være nemmest for dig at få fat i. Det du bruger knap så meget, kan du derfor skubbe inderst i skabet.

De fleste mennesker har tendens til at samle meget udstyr til sig, og det er langt fra altid, at det er udstyr, der er nødvendigt eller bliver brugt. Måske har du gemt en ismaskine, som du købte i anledningen af en fødselsdagsmiddag, men ikke har brugt siden, og nu bare står og fylder. Hvis du skal have nye køkkenskabe, kan du tænke over, hvad du har af udstyr, og hvor meget plads du skal bruge. Dog kan du også med fordel tænke over, om de ting, der er bagerst i dine køkkenskabe, er nogen du rent faktisk har brug for.

 

2. Køkkenbordet som arbejdsplads

 

Det er vigtigt at forholde sig til, hvordan du bruger dit køkkenbord, når du indretter dit køkken. Hvis du benytter dit køkken til at udfolde dig socialt i form af store middage, eller hvis du bruger meget tid på at kokkerere og bage forskellige brød på daglig basis, er det praktisk for dig at have plads til de mange arbejdsopgaver, du udfolder.

 

Det betyder ikke, at det er nødvendigt, at du har meget areal at udfolde dig på, men at det køkken du har, er indrettet til de arbejdsopgaver der du bruger det til. Hvis dit køkken er småt, har du kun plads til at indrette én arbejdsplads. Det vil være vigtigt, at den bordplade du har, er placeret mellem dit komfur og din vask, og er mindst 2,5 meter bred.

 

I et stort køkken kan du have flere arbejdsopgaver, og du kan indrette dit køkken herefter. Du kan skabe én station til at ælte dej, hvor du har skåle og mel tæt på. En anden station kan være til at sylte og lave marinader, hvor eddiker, krydderier og olier er i nærheden.

 

3. Valg af bordplade

 

Til de forskellige arbejdsopgaver du har rundt om køkkenbordet, skal du indtænke, at den plade du netop arbejder på, skal kunne holde til det arbejde, du udsætter den for. Det er en fordel at gå efter en bordplade, der er slidstærk. Så kan du bruge bordpladen flittigt til forskelligt køkkenarbejde, uden at den bliver slidt op.

 

En bordplade der netop er slidstærk, er granit. Granit er modstandsdygtig over for fugt, varme, fedt og ridser. Det er en bordplade, der kan holde i mange år og ikke kræver stor vedligeholdelse. Det er derfor værd at vælge granit som køkkenbordplade, for at gøre indrette dit køkken på en praktisk måde. Find mere inspiration til køkkenbordplader på Falkegranit.dk.

 

4. Placering af arbejdspladser

 

Det er vigtigt at tænke på, hvordan de forskellige arbejdspladser, der indgår i køkkenet, er placeret i forhold til hinanden. Køkkenets mest travle arbejdsplads er typisk mellem kogeblus og håndvask, og derfor er et tip at skabe en afstand mellem 120 og 180 cm, så der er godt med plads.

Når det kommer til køkkenets funktion i forhold til de arbejdspladser, og det arbejde du laver i dit køkken, er et tip her at arbejde med arbejdstrekanter. Hvis du i indretningen af dit køkken danner en trekant mellem køleskab, komfur og vask vil det give dig et funktionelt arbejdsmiljø med den rette plads. Og din indretning af køkkenet vil blive mere funktionel.