Er haven kedelig om vinteren? Få stedsegrønne planter

Blomster er smukke, men en sand fritidsgartner ved bedre end udelukkende at dyrke disse – haven bliver i hvert fald kedelig at kigge på efterår og vinter. Så du har brug for også at have nogle planter, der ser fine ud på årets mørkere tider, og det vil primært være stedsegrønne buske og træer. Disse smider jo ikke deres blade, og de kan sagtens klare sig i halvmørke omgivelser med begrænset sollys.

Skaf en stedsegrøn buksbom

Ét eksempel på en stedsegrøn plante at introducere i haven er Buksbom, der er nem at beskære på grund af den tætte struktur. Og det hjælper også på det, at planten vokser forholdsvist langsomt, så det er faktisk ikke så ofte, du behøver finde grensaks eller hækketrimmer frem. At buksbom vokser langsomt, kan dog også være en ulempe – der går længe, inden tegn på dårlig beskæring forsvinder.

En buksbom kræver ikke meget

En buksbom er billig, og den kræver ikke synderligt med pleje, andet end at du skal være obs på tegn på skimmelsvamp, da planten desværre er ret udsat for disse angreb. Og bedet skal du gøde i ny og næ, men planten har ikke noget stort behov for at få ny næring tilført. Som sagt vokser den ikke så hurtigt, så den skal ikke have så mange byggesten til rådighed på én gang, men klarer sig med færre.

Dyr elsker kristtorn

Hvad kan du ellers finde af stedsegrønne planter? Fx kan du vælge en stedsegrøn variant af Kristtorn, der er en gave til dens omgivelser. Bl.a. så vil fugle nyde godt af plantens frugter, mens bierne lægger vejen forbi planten for at få pollen. Og ligesom buksbom kræver kristtorn ikke omfattende pleje. Og faktisk er det ikke sikkert, du behøver beskære den – du kan jo bare lade den vokse frit ude i haven.

Kristtorn er fin til hække

Kristtorn vokser lige lidt hurtigere end buksbom og er faktisk fin til at lave hække af (og vælger du at bruge kristtorn til dette formål, bliver du selvfølgelig nødt til at beskære den i ny og næ). I øvrigt kan kristtorn – hvis planten ellers bliver behandlet rigtigt og får gunstige vækstbetingelser – leve i flere årtier. Det kan sagtens vise sig at være en god investering, at du sætter hæk op med kristtorn.

Pas på plantesygdomme

Men selvom såvel kristtorn som buksbom (og andre stedsegrønne planter) ikke kræver noget stort vedligehold, skal de alligevel plantes rigtigt, og der er altså farer for dem begge, du skal være obs på. Som sagt frygter buksbom skimmelsvamp, og kristtorn kan også blive ramt af svamp i form af fx bladpletsyge. Bladpletsyge får du måske held med at forebygge ved, at du bruger fungicid i foråret.

Læs om stedsegrøn plantepleje

Er du i tvivl om, hvordan du giver en stedsegrøn plante som kristtorn eller buksbom de rette vilkår for at trives, så hør en forhandler af disse planter – eller læs en udførlig guide om pleje af planterne.

Så ved du, hvordan du får mest ud af dem.